Actid reisde 24 februari samen met 30 andere IO-studenten naar het verre zuiden om daar wat meer te leren over de historie van Philips. In Eindhoven kregen ze een rondleiding van Klaas Robers, erelid van Studievereniging i.d en een voormalig Philips ingenieur. De IO-ers hebben een hoop kennis opgedaan over Phillips. Door wat korte vragen te stellen aan degene die mee waren konden we de leukste wist-je-datjes op een rij zetten!
Wist je dat…
- ..toen de radio net was uitgebracht door Philips, mensen hun lampen uit het plafond haalden om daar hun radio op aan te sluiten. Dit kwam omdat mensen vroeger geen stopcontacten hadden en dat toen de enige mogelijkheid was om stroom te krijgen?
- ..de eerste filmcamera’s heel groot waren omdat er eigenlijk drie losse camera’s in zaten? Eén camera voor rood licht, één voor groen en één voor blauw. Deze drie beelden werden vervolgens over elkaar gespeeld
- ..Philips Stirling motors had waarmee hun radio’s ook bij buitenhuizen te gebruiken waren?
- ..radio’s vroeger niet werden afgestemd op golflengtes (bijvoorbeeld 3FM op 96,8 FM) maar op een zender? Hilversum II, Madrid, Parijs, het waren vooral steden en landen omdat er voornamelijk nationale zenders waren in die tijd.
- ..Philips zich na de gloeilamp ging specialiseren in röntgen- en radiotechnologie? Tegenwoordig maken ze nog steeds producten voor de medische sector, maar dit is natuurlijk wat minder zichtbaar voor de gemiddelde consument.
- ..Philips ooit een spelcomputer heeft gemaakt maar de software niet goed genoeg was om te concurreren met de Japanse alternatieven?
Het museum functioneert ook als een “opvang” voor werknemers van Philip die met pensioen moeten. ‘Als je 25 jaar van je leven hebt gewerkt voor Philips, dan wordt het een deel van je leven’ zei één van de heren die een rondleiding had gegeven. De gepensioneerde brengen hier hun tijd door met het repareren van oude Philips producten en het geven van rondleidingen.
Meer informatie over het museum is te vinden op: http://www.philips-historische-producten.nl/